Кулинарен уикенд: Салата със сьомга и кускус

През лятото ни се хапва нещо свежо, леко и тази салата е страхотен избор за тези дни.

Сьомга и кускус е една много подходяща комбинация за летните рецепти, защото благодарение на полезните витамини и минерали в тези храни, салатата, която ви предлагаме днес, е засищаща, но лека и здравословна.

Вижте какво ви трябва, за да я направите по-долу.

За основата на салатата:

половин килограм сьомга, почистена

1 чаша кускус

половин глава китайско зеле, нарязана на ситно

1 връзка копър

2 чаши ягоди, нарязани на четвъртинки

1 чаена лъжица сол

2 чаени лъжици зехтин

пипер на вкус

2 плода лайм, на половинки

За дресинга:

половин часа кисело мляко (веганските алтернативи пасват перфектно)

сокът на два лимона

4 чаени лъжици мед

половин чаша зехтин

малка глава див лук, нарязан на ситно

сол и пипер

Приготвяне:

Подгответе дресинга първо, ако ще използвате него, за да може да се смесят вкусовете по-добре. Смесете всички съставки в купа и разбъркайте добре. Оставете в хладилник, докато не ви потрябва.

В предварително загрята фурна поставете сьомгата с кожата надолу в хартия за печене. Напръскайте я с зехтин, сок от лайм и поръсете сол и пипер. Печете за от 12 до 18 минути.

Докато се готви сьомгата, запечете леко кускуса на средно загрят котлон, като бъркате постоянно, за да покафенее равномерно. Трябва да отнеме около 6-7 минути. След това махнете съда от огъня и бавно добавете 1 и 1/4 чаша вода и сол. Гответе така, докато не заври, след което намалете още малко топлината на котлона, покрийте с капак и оставете кускусът да се вари, докато не абсорбира водата. Отново трябва да отнеме около 6-7 минути.

Вече може да комбинирате елементите – първо създайте легло от кускуса, зелето, копъра и половината дресинг. Добавете ягодите и ги разпределете из чинията. Накъсайте сьомгата и я разхвърлете отгоре, след което полейте със зехтина. По желание може допълнително да овкусите със сол и пипер и да добавите няколко стръка копър за украса.