Кое вино е най-подходящо за готвене?

Първа грешка на готвенето с вино – използвате останалото от бутилката, която отворихте миналия уикенд.

Виното е съставка, която може напълно да измени ястието, особено ако знаем какъв сорт да използваме, за да подчертаем правилно всяка съставка.

На първо време да изясним – червеното вино лесно поема мазнината на месото и рибата, затова то е най-добрият избор при тези гозби, а бялото вино може да ни послужи за по-леки ястия като ризотото.

  • Ако готвите агнешко, говеждо или друго задушено месо, изберете Каберне Совиньон или Пино ноар
  • За пиле или свинско, най-добър приятел ще ви бъде мерлото
  • Морската храна обикновено си отива с Пино ноар, но за някои изключения като сьомгата и мидите Совиньон блан е най-добрият избор.
  • За зеленчуците или сосовете, можете да експериментирате с Кианти или Мерло
  • Ориза съчетайте със Совиньон блан

Няколко правила при готвенето с вино:

  • Не използвайте старо вино, което вече е започнало да се оксидира
  • Гответе бавно и на слаб огън, когато използвате какъвто и да е тип пиво
  • Не използвайте много плътни вина, които ще предизвикат горчив вкус в ястието
  • Запазете една чашка за себе си, докато готвите – не е задължително, но ви го препоръчваме

Кулинарен уикенд: Пиле с вино и гъби по лесния начин

С какво да поднесем младото божоле

Populartips