Кулинарен уикенд: Салата с пушена пъстърва и грейпфрут

Сезонът на салатите не означава само домати с моцарела или традиционната за нашия край шопска салата. Предлагаме ви да разнообразите с една по-нестандартна рецепта, която намерихме в предложенията на Goop – сайта на Гуинет Полтроу.

Какво ви трябва за 2-3 порции:

2 средно големи глави червено цвекло

1 глава лук, нарязан на ситно

1 грейпфрут

2 супени лъжици винен оцет

1 глава и половина зелена салата (може маруля, айсберг или друго налично)

2 филета пушена пъстърва

2 стръка целина

четвърт чаша маслини, нарязани на четвъртинки

2 супени лъжици свеж копър, нарязан на ситно

зехтин на око

сол и пипер

Приготвяне:

Първо нарежете червеното цвекло на купчета и го сгответе, докато омекне. Можете да го пъхнете във фурната в тава с кухненска хартия или да го сварите. След като е готов, го мариновайте в смес от оцета и лука.

След това почистете и нарежете на малки парчета грейпфрута. Накъсайте салатата и я сложете в голяма купа заедно с целината, маслините и пъстървата, която също можете да накъсате на парчетата. Добавете цвеклото и лука (без оцета), както и грейпфрута. Сокът от марината смесете със зехтин, сол и пипер на вкус. Използвайте сместа за дресинг и завършете всяка порция с малко пресен копър.