Кулинарен уикенд: Здравословна торта Гараш

В неделя ни се похапва нещо сладко, но без много калории – направете си вкусния десерт у дома.

Ивелина Богданова е готвачката зад новата здравословна рецепта. Тя ни дава идея за лесен десерт, който няма да ни тежи на съвестта, а на вкус много ни напомня на класическата рецепта за торта Гараш.

Ще ви трябват:

2 добре узрели банана

4 супени лъжици оризово брашно

2 супени лъжици сусамов тахан

1 супени лъжици кокосово масло

3 супени лъжици кокосова захар

2 супени лъжици какао

За крема:

1 банан

1 авокадо

100 грама предварително накиснато кашу

80 грама веган шоколад

3 супени лъжици кокосова захар

1 супени лъжици кокосово масло

Приготвяне:

За да подготвим блата, намачкваме бананите и към тях добавяме останалите съставки. Разбъркваме до хомогенна смес и изсипваме в тавичка с диаметър 20 сантиметра върху хартия за печене. Печем за 20 минути на 180° предварително загрята фурна.

През това време правим крема, като разтапяме шоколада на водна баня, заедно с кокосовото масло. Останалото поставяме в блендера до получаването на хомогенна смес. Смесваме с разтопения шоколад и полученото разнасяме върху блата. Тортата е готова след няколко часа в хладилника.