Как да миете косата си, без да я увреждате

Едно от важните условия за това да имаме здрава и лъскава коса е правилното измиване.

Мокренето, третирането с измиващи продукти, а след това и сушенето и оформянето стресират косата ни. Важно е да знаем как да подхождаме, за да не увредим трайно косъма.

1. Старайте се да не миете косата си всеки ден.
В повечето случаи, това дори не е чак толкова необходимо. Ако скалпът ви наистина се омазнява силно всеки ден, потърсете причината – може би това се дължи на стрес, или пък на неподходящи за вашия тип коса продукти. Непрекъснатото миене няма да елиминира проблема, а само ще стимулира секрецията на себум още повече.

Зеленият чай помага да спрем косопада

Достъпните природни средства, които заздравяват косата

2. Нанасяйте шампоана само в корените на косата и масажирайте нежно с пръсти. Недейте да обливате цялата коса с шампоан и да търкате с шепи, сякаш къпете немската си овчарка. Имате нужда от малко количество шампоан – просто го разпенете предварително в шепи. Когато го втриете в корените, добавете малко вода и продължавайте да масажирате. Ще получите мека емулсия, която да измие кожата на главата достатъчно деликатно.

3. Нанасяйте балсама само по дължините на косата, не в корените. Последното само ще омазни скалпа, а може и да го раздразни.

4. Създайте си навик да изплаквате косата добре, завършвайки винаги със студена струя, или поне леко хладка. Доброто изплакване е изключително важно за състоянието на косата, защото всеки остатък от козметични продукти може да раздразни скалпа и да направи косата по-суха и без блясък. Смята се, че за пълно отмиване на продуктите трябва да сте под струята на душа три минути.

Изплакването с хладка вода пък затваря фоликулите на косъма и го прави по-гладък и бляскав.

5. Никога недейте да решите косата си, докато е мокра. След душа, попийте влагата с мека хавлиена кърпа и след това използвайте специален рядък гребен, за да разделите и пригладите кичурите. Ако веднага посегнете към гъста четка или гребен, можете да накъсате косата си, тъй като тя е много по-деликатна, когато е влажна.

12 любими продукта на Меган Маркъл

Hero Slidertips